Дом на ўзбярэжжы Складана выказаць здагадку, што гэты сельскі дом з вежай, вуглавымі выступамі, некалькімі верандамі і крытым ганкам, мае плошчу менш за 90 м2. Жылая плошча - 87 кв.

м. Сістэма ацяплення - электрападагрэў па перыметры дома.

Па роду сваёй дзейнасці мне даводзіцца сутыкацца з кліентамі зусім рознага роду, з некаторымі працаваць часам бывае надзвычай цяжка. У гэтым сэнсе Падлогу і Сьюзэн апынуліся проста знаходкай - супрацоўнічаць з імі было вельмі цікава. Падкуплялі іх рацыянальны падыход да будаўніцтва і дальнабачнасць. Яшчэ не будучы заручанымі, яны выдаткавалі вялікую частку сваіх зберажэнняў на куплю ўчастка зямлі на паўднёвым узбярэжжы Род-Айленда. Будучыя маладыя прыехалі ў мой офіс з просьбай спраектаваць для іх невялікі прывабны дом, па магчымасці недарагі, каб яны змаглі туды пераехаць пасля вяселля. Дом намячалася размясціць такім чынам, каб у будучыні на ўчастку можна было ўзвесці катэдж для вялікай сям'і, а гэтую пабудову выкарыстоўваць як домік для гасцей.

Сьюзэн працавала бухгалтарам, а Падлогу вымушаны быў чаргаваць 4 месяцы працы ў моры з 4 месяцамі знаходжання дома. Будучы генеральнымі падрадчыкамі, ім даводзілася выкройваць максімум часу для выканання многіх работ пры будаўніцтве.

Я хацеў, каб дом вонкава быў падобны на стандартную сальніцу, якой звычайна карыстаюцца жыхары Новай Англіі. Адна бок даху у яго распасціраецца ўніз далей, чым іншая. Я разбіў плоскасці даху і сцен несіметрычнымі вуглавымі выступамі, якія ў камбінацыі з прамавугольнай вежай, крытым ганкам і гонтавым ашалёўкай надалі хаце характэрны аблічча, уласцівы пабудоў паўночна-ўсходняй частцы Злучаных Штатаў. Аднак у адрозненне ад тыпавых вялікіх будынкаў Паўночна-Усходу гэты дом па жаданні Падлогі і Сьюзэн павінен быў мець плошчу не больш за 90 м2.

Мы выбралі шырыню дома роўнай 5, 5 м, каб звесці да мінімуму колькасць апорных перагародак. Адзінае выключэнне -П-вобразная ніша на кухні, у якой размясцілі халадзільнік. Яна падзяліла памяшканне першага паверха на дзве зоны: кухню і сталовую.

КУТЫ І ІНТЭР'ЕР

Дом на ўзбярэжжы
Мыйка добра ўпісалася ў гэты выступ дома. Кухня практычна не адымае плошчы першага паверха, а лінія вокнаў пад шафамі забяспечвае добрае натуральнае асвятленне.

Выступ будынка, у якім размясціліся кухонныя ракавіны, дапамагае больш поўна выкарыстоўваць прастору памяшканняў як унізе, так і ўверсе, дзе дадаецца ўнутраны аб'ём у дзіцячай спальні. Кухня, сваёй кампактнасцю якая нагадвае карабельны камбуз, практычна не займае карыснай плошчы ад ніжняга паверха, а вокны мансарды глядзельна павялічваюць прастору дзіцячай.

Дом на ўзбярэжжы
Звонку выступ, у якім размешчана акно дзіцячай спальні, абабіты фанерай, афарбаванай у тон, гарманічна спалучаецца з агульнай каляровай гамай дома. У цэлым ствараецца ўражанне, што і інтэр'ер хаты вытрыманы ў тым жа стылі, што і звонку.

Дом выглядае значна большым, чым ёсць на самай справе. Такі эфект узмацняецца гарманічным аб'яднаннем некалькіх, здавалася б самастойных частак. Заходні тарэц дома ўяўляе сабой вялікую ступеністую мансарду. Па паўночнай і паўднёвай баках дома - вялікія пахілы. Больш кароткі з іх абараняе ганак, а пад доўгім размешчаны спальня гаспадароў на другім паверсе і гасцёўня на першым. Характэрная дэталь ганка - партал з плаўна выгнутымі лініямі - надае ўваходу ў дом адмысловае зачараванне

У вуглавым выступе, які з'яўляецца працягам спальні гаспадароў, устаўленыя французскія дзверы, якія вядуць на веранду, разместившуюся над гасцінай першага паверха, А ў гасцінай, у сваю чаргу, выступ выкарыстаны для ўстаноўкі металічнага каміна. Комін ад каміна вырашана было зрабіць таксама металічным, зэканоміўшы на вырабе традыцыйнай цаглянай трубы. Акрамя гэтага з'явілася магчымасць зрабіць дадатковыя вокны па заходняй баку першага паверха.

ПАГЛЯДЗЕЦЬ З ВЫШЫНІ

Дом на ўзбярэжжы
Вытанчаны і кампактны. Архітэктару прыйшлося вырашаць тыповую дылему ўкласціся ў каштарыс і рэалізаваць досыць прывабны праект

Большая частка Новай Англіі так густа парасла лесам, што часта ўладальнік зямельнага ўчастка і не падазрае аб прыгажосцях недалёкага ландштафта. Я зрабіў панараму навакольнага мясцовасці, замацаваўшы фотаапарат на тэлескапічнай штанзе вышынёй 7,5 м. Від на берагавую лінію Род-Айленда пераканаў Падлогі і Сьюзэн ў неабходнасці пабудовы квадратнай вежы, якая ўзвышаецца над каньком дома і дапамог вызначыцца з арыентацыяй дома. Адсюль не толькі адкрываецца цудоўны від на навакольнае прыроду -гаспадары дома атрымалі яшчэ адзін ўтульны куток у жыллё.

ЗАХОЎВАЦЬ КУРС

Каб укласціся ў каштарыс, прапанаваную маладымі заказчыкамі, я вырабіў толькі неабходны мінімум www.postroil.com і скараціў аб'ём работ, звязаных з архітэктурным наглядам за будаўніцтвам. Калі я збіраўся прыехаць на месца пасля выканання істотнай часткі будаўнічых работ, я чакаў, што ўбачу, не зусім тое, што запраектаваў. Як гэта часта бывае, многія забудоўшчыкі перакройваюць праект, спрабуючы небудзь зэканоміць на якіх-небудзь элементах, альбо паддаўшыся на ўгаворы сяброў-знаўцаў або гандляроў, якім выгадна збыць свае будматэрыялы.

Мае асцярогі апынуліся марнымі. Я быў прыемна здзіўлены, калі ўбачыў, што дом узведзены ў адпаведнасці з www.postroil.com, хоць з пачатку будаўніцтва прайшло ўжо тры гады. У Падлогі і Сьюзэн хапіла разважлівасці наняць адну з лепшых будаўнічых фірмаў у гэтым рэгіёне, якая не толькі справілася з шэрагам складаных работ (выраб выгнутых элементаў ганка, парэнчаў на верандах, дахі складанай формы), але і строга вынікала чарцяжах на ўсіх этапах працы. Пол распавёў, што на любую сваю спробу «палепшыць» www.postroil.com, атрымліваў у адказ традыцыйны марскі загад: «Захоўваць курс!»

В. Берджин, архітэктар